قرارداد نویسی در معماری
قرارداد، سندی برای برقراری ارتباط بین کارفرما و معمار است. در قرارداد حدود وظایف و تعهدات هر یک از طرفین به خوبی تشریح شده است. اگر قرارداد به خوبی تنظیم شود، در وهله اول از بروز مسائل جلوگیری میکند و کار به مرحله حل اختلاف نمیرسد.
مزیت های قراردادنویسی
- در قراردادها برای انجام هر یک از وظایف و تعهدات یک مهلت مشخص تعیین میشود و خیال طرفین از این مساله راحت میگردد.
- روابط اجتماعی و روابط کاری بین شما و کارفرما حفظ خواهد شد و همکاریتان میتواند ادامه پیدا کند.
- از کشیده شدن کار به دادگاه و مراجع قضایی جلوگیری میشود و در نتیجه، مانع اتلاف زمان، پول و انرژی شما میگردد.
- در صورت بروز هرگونه اختلاف و مراجعه به مراجع حقوقی و قضایی، میتوانید به راحتی از حقوق خود دفاع نمایید.
نکات حقوقی فنی در قرارداد معماری و طراحی
هر قراردادی قبل از تایپ شدن، نسخه های پیش نویسی دارد که مطالعه کامل و مو به موی بندهای آن را باید جدی گرفت. قبل از تایپ شدن و امضا کردن آن، باید اطمینان حاصل کنید که موافق تمام بندهای پیش نویس هستید؛ چرا که بسیاری از پرونده هایی که طرفین از یکدیگر شکایت داشته اند به این مربوط است که در امضا کردن این متن عجله به خرج داده اند.
در متن قرارداد باید از واژه ها و کلماتی استفاده کرد که شفاف باشند و کوچک ترین ابهامی نداشته باشند. این مورد جزو مسائل حقوقی فنی به حساب می آید. یک کلمه اگر باعث شود که بیش از یک تفسیر از متن شما صورت بگیرد، می تواند حسابی برایتان دردسر ایجاد کند.
قرارداد طراحی معماری شامل چه مواردی است؟
قرارداد طراحی شامل بندهایی است در آن مشخصات طرفین، موضوع قرارداد و محل پروژه، مدت زمان اجرا و مبلغ قرارداد، همچنین نحوه پرداخت ها، تعهدات هر یک از طرفین قرارداد (کارفرما و طراح)، موارد مربوط به فسخ قرارداد، نحوه داوری و حل اختلاف ها و موارد مربوط به شرایط خصوصی و موارد خاص باید مشخص شود. در ادامه به توضیح هر یک از این بندها میپردازیم.
- طرفین قرارداد
در این قسمت باید مشخصات شناسنامه ای و نشانی و شماره تماس هریک از طرفین به طور کامل قید شود. کارفرما می تواند شخصا جهت بستن قرارداد اقدام نکند و نماینده یا وکیل قانونی خود را همراه با وکلتنامه رسمی به این منظور بفرستد.
چنانچه کارفرما یا طراح شخص حقیقی نبوده و شرکت (حقوقی) باشند، باید مشخصاتی همچون شماره ثبت و کد اقتصادی شرکت نیز درج شود. همچنین دارندگان حق امضا باید قرارداد را امضا کنند . برای اطلاع از این مورد میتوانید به سایت روزنامه رسمی مراجعه کنید.
- موضوع قرارداد و محل اجرای طرح
در این قسمت نوع خدماتی که طراح به کارفرما ارائه می دهد به همراه نشانی کامل محل اجرای پروژه باید مشخص گردد.
- شرح عملیات
ذکر دقیق خواسته های کارفرما و جزئیات خدمات معمار در این بند ذکر میشود. دقت کنید سبک طراحی در قرارداد حتما ذکر شود.
- مبلغ قرارداد
معمولا شرایط پرداخت یک امر توافقی است. یعنی معمار و کارفرما بر سر چگونگی پرداخت هزینه باید با هم به توافق برسند. بهتر است در قراردادهای طراحی مراحل مختلفی را تعریف کنید و برای هر مرحله، درصدی از مبلغ کل را در نظر بگیرید.
برای شروع کار معمولا درصدی از مبلغ کل، به صورت پیش پرداخت دریافت میشود. بهتر است پس از تعیین مبلغ پیش پرداخت ذکر شود: اجرا شدن قرارداد منوط به دریافت پیش پرداخت می باشد.
برای تاخیر در پرداخت هر مرحله توسط کارفرما، خسارت تعیین کنید. مثلا روزانه 2 درصد مبلغ پرداخت نشده
همچنین در قرارداد باید قید شود: تعهدات معمار تا زمان پرداخت مبلغ معلق خواهد شد.
توصیه میشود در ازای دریافت پیش پرداخت، به کارفرما چک تضمین ندهید. اگر دادید حتما زمانی را برای عودت آن مشخص کنید. برای مثال: 5 روز پس از تحویل مرحله اول طراحی
- مدت اجرای قرارداد
مدت زمان اجرای قرارداد در این مرحله درج میشود و معمار متعهد است که در مدت اجرای قرارداد کلیه کارهای موضوع قرارداد را به نحو احسن و مطابق درخواست کارفرما بر اساس موازین فنی و میزان تخصص و هنر و سلیقه خود به انجام رسانیده و تحویل نماید.
برای پرداخت حقالزحمه میتوانید در هر مرحله ای از تحویل پروژه و دریافت درصد مشخص شده، زمان مشخصی را در نظر بگیرید.
- اصلاح نقشه
میتوانید تعداد اصلاحات در طراحی را مشخص کنید. چنانچه تعداد اصلاحات خواسته شده توسط کارفرما از تعداد تعیین شده در قرارداد بیشتر شد، باید دستمزد جداگانهای از سوی کارفرما پرداخت شود.
- تعهدات طراح و کارفرما
در این مرحله کلیه تعهدات کارفرما و طراح به صورت کامل در این بخش نوشته می شود.
به عنوان مثال کارفرما باید کلیه اسناد و مدارک مورد نیاز برای اجرای موضوع قرارداد را در اختیار طراح قرار دهد. این مدارک شامل موارد زیر می باشند یا طراح باید از تمام توان فنی خود جهت ارائه بهترین طرح ممکن استفاده کند.
- فسخ قرارداد
در این بخش از قرارداد، مواردی عنوان می شود که در صورت بروز هر کدام از آن ها، می توان قرارداد را به پایان رساند یا به نوعی قرارداد را فسخ کرد.
چنانچه مجموع روزهای توقف و تعطیلی اجرای موضوع قرارداد به دلیل قصور کارفرما باشد و یا کارفرما در اجرای تعهدات دیگر خود در این قرارداد قصوری کرده باشد، طراح می تواند یک طرفه به دلیل قصور کارفرما در اجرای تعهدات خود، این قرارداد را فسخ نماید.
چنانچه در هر مرحله از اجرای موضوع قرارداد، طراح در اجرای تعهدات خود در این قرارداد قصوری کرده باشد، کارفرما می تواند پس از اعلام رسمی این موضوع به طراح، قرارداد را فسخ نماید.
- حل اختلاف
در صورتیکه اختلافی فی مابین کارفرما و معمار پیش اید اعم از اینکه مربوط به اجرای عملیات موضوع قرارداد و یا مربوط به تفسیر و تعبیر هر یک از مواد قرارداد باشد یا موارد مرتبط با تعهدات کارفرما در خصوص پرداخت وجوه یا پرداخت وجه چکهای صادره چنانچه طرفین نتوانند اختلاف را بطریق مذاکره وتوافق حل نمایند ازطریق مراجعه به مراجع قضائی حل و فصل خواهد شد.
- شرایط قهریه (فورس ماژور) در مواردی که به علل ناشی از شرایط قهری (شرایط خاص مندرج در قانون از جمله، سیل، زلزله و …) که رفع آن خارج از حیطه توانایی و اقتدار طرفین قرارداد باشد و انجام بخشی از موضوع قرارداد و یا تمام آن غیرممکن گردد، در صورت فسخ قرارداد هیچ یک از طرفین حق مطالبه خسارت و ضرر و زیان وارده را نخواهد داشت و صرفا هزینه های انجام شده برای پیشبرد موضوع قرارداد بعلاوه حق الزحمه طراح تا آن زمان، توسط طراح از مبلغ قرارداد دریافتی برداشت شده و مابقی این مبالغ به همراه مدارک مربوط به هزینه ها به کارفرما برگردانده می شود.
- امضاء و اثرانگشت کارفرما/طراح یا نماینده قانونی ایشان
هر دو طرف معامله باید در کنار امضای خود، نام و نام خانوادگیشان را به صورت کامل به همراه تاریخ نوشته و اثرانگشت هم بزنند. صفحاتی که به وسیله کاربن پر شده اند نیز باید بدون کاربن امضا شوند.
دیدگاهتان را بنویسید