طراحی و معماری خانه ۳۲ الف ، دفتر طرح مانا

معماری: دفتر طرح مانا

معماران مسئول: پریسا و حمیدرضا محمدی، لیلا و علی شکرالهی

موقعیت: ایران، شیراز

تیم طراحی: محمدمهدی ثابت، فاطمه درخشانیان، کیانوش کمالی

مساحت کل: ۲۰۰۰ مترمربع

مساحت زیربنا: ۸۰۰ مترمربع

عکاس: پرهام تقی اف

سال آغاز پروژه: ۱۳۹۵

سال اتمام پروژه: ۱۳۹۸

شرح پروژه

معمارنما در این بخش برای کاربران گرامی اش پروژه ی طراحی و معماری خانه ۳۲ الف را آماده ساخته و ارائه خواهد داد. طراحان پیکره بندی فضایی این ساختمان مسکونی را با در نظر گرفتن نیازهای فضایی و رفتاری کارفرما، شرایط جغرافیایی منطقه و به علاوه با استفاده از انرژی خورشیدی شکل دادند.

_ طراحان ابتدا سطح زیربنای بخش های موردنیاز در برنامه فیزیکی را به شکل دوحجم اصلی شکل دادند. این دو حجم شامل فضاهای خصوصی و فضاهای عمومی می باشد.

_ حجمی که فضاهای عمومی را در بر گرفته دارای چرخشی نسبت به محور زمین به سمت جنوب می باشد. این امر باعث ایجاد فضای میانی مابین دو حجم و به علاوه موجب گسترش حداکثری جبهه ی جنوبی به منظور استفاده از نور و چشم‌انداز زمین شد.

_ فضای باز میانی بین دو حجم ساختمان به اندازه ارتفاع یک طبقه ی کامل به صورت فرو رفته در زمین محوطه ایجاد شد. طراحان در این بخش استخر را قرار دادند. بدین ترتیب با توجه به قرارگیری ساختمان های مجاور، حریم خصوصی در این بخش محفوظ بوده و حداقل میزان دید از اطراف به استخر و محیط پیرامون آن وجود دارد. وجود آب در این بخش از ساختمان مانند سایه اندازیِ جداره ها بوده و منجر به تلطیف فضا و آسایش حرارتی می شود و قرارگیری فضای دورهمی خانواده در جوار آن، فضایی صمیمی و دنج را برای کاربران ایجاد کرده است.

_ طراحان با در نظر داشتن سایه اندازها، تراس های اصلی و فرعی، حجم سازی جداره های دو پوسته، چشم انداز محیط اطراف و وجود درختان قدیمی در سایت پروژه و به علاوه چیدمان بخش های مورد نیاز برای خالی کردن خالی کردن حجم ساختمان و پیکره کلی به نتیجه ای کلی رسیدند.

_ آن ها در فضاهای خالی موجود در جوار ورودی، میان دو فضای خصوصی اتاق های خواب و دیگر فضاها یک راه پله ای مدور قرار داده اند. وجود یک وُید مابین طبقه ی همکف و اول در فضای عمومی موجب بسط فضایی، شفافیت و گشودگی زاویه دید در وجوه مختلف و به علاوه باعث ایجاد پیوستگی فضای بیرون با درون بنا گشته است.

این وُید با ایوان اصلی بنا در طبقه ی اول در ارتباط است. در این طبقه سالن پذیرایی خصوصی بواسطه ی پلی که از میان وُید عبور می کند به ایوان وصل می شود. این امر موجب ایجاد یکپارچگی در داخل و بیرون ساختمان می شود. در این بخش (نشیمن خصوصی و وُید) طراحان یک کتابخانه را تعبیه کرده اند که دارای پنجره ی شمالی بوده و دید های مختلفی به وجه جنوبی ساختمان دارد.

_ از ایده های مهم و اساسی برای رسیدن به طرح نهایی پروژه می توان به چندلایه بودن نمای ساختمان، ابعاد و موقعیت قرارگیری پنجره ها در نمای ساختمان، فشردگی احجام بنا و همچنین سایه اندازی بر سطح نما در راستای کنترل نور و تهویه ی طبیعی و به علاوه نور خورشید اشاره کرد. سطوح گسترده ای از نمای ساختمان به شکل دو پوسته ای اجرا شد. این خود افزون بر جنبه های زیبا شناختی در نما و ارتباط بصری باعث فراهم آمدن آسایش حرارتی و صرفه جویی در مصرف انرژی می شود.

طراحان از شیشه های V-Cool را برای نمای انتخاب کردند. بدین صورت به طور همزمان انتقال انرژی و تابش کنترل شده و موجب کاهش مصرف انرژی گشته و در مقابل روشنایی و دید ساختمان افزایش می یابد.

در مجموع باید گفت در طراحی و ساخت این بنای مسکونی طراحان سعی بر این داشتند تا جزئیات مختلفی را برای تمامی بخش های ساختمان ارائه دهند تا ساختمان عمر مفید و طولانی تری داشته باشد و بدین ترتیب هزینه های نگهداری و مراقبت از آن را کاهش دهند.

پلان ها، دیاگرالم، سکشن و غیره.

منبع :

تحریریه خط معمار

نگارنده: مینا مقدم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *