بازسازی خانه خرمالو ، سروناز امتیازی

معمار مسئول: سروناز امتیازی

موقعیت: ایران، تهران

مساحت زیربنا: ۹۵ مترمربع

مساحت زمین: ۱۷۰ مترمربع

اجرا: محمدرضا گودرزی

تأسیسات الکتریکی: عزت کاظمی

تأسیسات مکانیکی: علی گودرزی

گرافیست: سروناز امتیازی، زینب رضایی، زهرا رهنما، نگار صراحی، مرضیه کبیری

عکاس: سروناز امتیازی، فائزه جباری

سال: ۱۳۹۷

شرح پروژه 

پروژه ی حاضر شامل بازسازی یک واحد مسکونی می باشد که در طبقه ی همکف یک آپارتمانی با قدمت ۳۵ سال قرار گرفته است. یکی از ویژگی های شاخص این پروژه وجود حیاطی با متراژ ۵۵ مترمربع می باشد. امروزه معماری و فضا به عنوان مفهومی مرتبط با زندگی نیست، بلکه به کالایی جهت سرمایه گذاری مطرح می باشد. پروژه ی حاضر جهت بازیافت فضا در خانه ای میانسال بدون تخریب و به دور از تجملات به همراه سادگی در بیان و طراحی معماری و سبک زندگی متناسب با دوره و شرایط کنونی در مقیاس یک خانه می باشد.

ایده ی طراحی

ایده‌ ی اصلی طراحی در چهار دسته ی عملکردی-فضایی از درون به بیرون و برعکس، از حیاط و قاب بندی فصول از روایتی به روایتی دیگر، سفر کردن در سکانس‌های تعریف شده‌ی چند عملکردی، دسترسی‌ فضاها، ایجاد تغییر در جانمایی ها و همجواری هایِ مشرف به حیاط و مهمتر از سایر موارد کاربری فضا است که قرار بود برای زندگی و کار یک هنرمندِ معمار طراحی شود. این واحد بدون در نظر داشتن در و دیوارش، یک باغچه به همان اندازه ی خودش داشت. این باغچه چون فرشی بود که از دیوار جنوبی حیاط شروع می شد، در کف فضا گسترده شده و از دیوار نورگیر منتهی در ضلع شمالی اش بالا می رفت. بدین صورت طبیعت میزبان همسایگان – پرندگان و زندگی در جریانِ خانه و زمان و نور باقی خواهند ماند.

وضعیت موجود پروژه

یکی از مباحثی که در بررسی های معمارانه این پروژه جذاب بود، کاربری های آن بود. بدین صورت که کاربری های آن به صورتی نامناسب چیدمان شده و از این رو با بی توجهی به پتانسیل حیاط،  در میان روابط بی هویتی و عدم یکپارچکی ایجاد کرده و در نتیجه وضع نامناسبی را برای زندگی بوجود آورده بود. موقعیت جای گیری این پروژه با توجه به عملکردهای موجود و سه منفذ نور جنوبی، شمالی و غربی (جنوبی: از سمت حیاط به اتاق های خواب، شمالی: از فضای آشپزخانه و غربی از نشیمن) تعریف شده و به علاوه فاقد تأسیسات مرکزی بود.

روند طراحی و اجرا

در روند بازسازی، طراحی جدید سیستم پکیج اضافه، لوله کشی آب و فاضلاب و برق و گاز انجام شد. افزون بر این مقاوم سازی دیوار باربر ضلع شمال غربی و بازسازی دیوارهای نم دیده در فضای داخلی و حیاط، پاک سازی و اصلاح تراز کف پروژه و همچنین تعویض پنجره‌ها و… صورت گرفت.

طراحی جدید این آپارتمان با توجه به چهار بسته ی عملکردی که به واسطه ی فریم هایی امکان دسترسی را به هم فراهم می سازند، شکل گرفته است: فضای استراحت (کاربری پیشین: آشپزخانه، سرویس، حمام و انباری) فضایی مستقل از واحد آپارتمان: اتاق خواب، سرویس، حمام و اتاق لباس و از نورگیر به راهروی اصلی دسترسی دارد. مهمان خانه (کاربری سابق: نشیمن) آشپزخانه و پذیرایی، در نورگیر غربی کتاب خانه قرار دارد. اتاق کار(کاربری پیش از بازسازی: اتاق های خواب) اتاق کار و نشیمن. حیاط خانه: این باغچه همچون باغی کوچک درون دل شهر و قابی درون قابی دیگر از خانه است، منفذ اصلی نور و ارتباط مستقیم با بیرون (هدیه ای به شهر).

پلان ها، دیاگرام، سکشن و غیره.

منبع : تحریریه خط معمار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *